Gerkanbizt.

Informatikai üzemeltetés

IT üzemeltetés (Information Technology Operations) az informatikai rendszerek és infrastruktúra biztonságos és hatékony működését biztosító rendszerek összessége. Célja az üzleti folyamatok folytonosságának és az információk folyamatos rendelkezésre állásának biztosítása.

Az üzemeltetés fontos eleme a rendszerek és az infrastruktúra folyamatos monitorozása, napra készen tartása, hogy azonnal reagálni lehessen az esetleges hibákra vagy problémákra.

IT rendszereket nem igazán lehet hagyományos érelemben karban tartani, mivel a rendszereknek folyamatosan rendelkezésre kell állnia. A rendszerek hardver alkatrészei folyamatosan ellenőrzésre kerülnek, hibás vagy bizonytalan működéskor azonnal cserére kerülnek. Az IT üzemeltetéskor tulajdonképpen a rendszer folyamatosan karbantartás alatt van. Egy hibás alkatrész megjelenésekor nem várjuk meg a következő esedékes karbantartási időszakot, más szóval azonnal cseréljük, javítjuk a hibás eszközt.

Az informatikai üzemeltetés a szoftverek által keletkezet hibák melyek nem összekeverendők az általános működési feladatokkal szintén azonnali beavatkozásra kerülnek, mivel a szoftverek által keletkezett események a teljes rendszer működését negatívan befolyásolhatják

Üzemeltetési szolgáltatások

Informatikai infrastruktúra tervezés kivitelezés

Az informatikai megfelelő működése és az igények kiszolgálását tervezni méretezni szükséges. A rendszereket megtervezzük a felmért igények alapján és kivitelezzük a központi szerver helységtől egészen a végpontokig. A tervezéskor minden esetben strukturált hálózatott tervezünk és alakítunk ki, hogy a kiépítés több funkció alkalmazására is megfelelő legyen. A strukturált hálózat informatikai adatátvitel, telekommunikáció vagy IPTV funkcióra is alkalmazható.

Az általunk kialakított vagy már meglévő strukturált kábel hálózatott karbantartjuk és hibaelhárítást és végzünk. Szükség esetén a hálózatott műszeresen lemérjük és jegyzőkönyvet készítünk, hogy a megfelel a működés a szabványban meghatározottaknak.

Hálózat üzemeltetés

IT rendszerek alapja és nélkülözhetetlen része a hálózat. A hálózat aktív, mint switch és passzív, mint kábelek és rendező elemekből áll. Mind két terület nélkülözetlenen egy megbízható informatikai rendszer folyamatos működésének biztosításának érdekében.

A hálózat passzív területénél a kábel hálózat biztosítja a rendszer összeköttetését. Lehet réz vagy optikai kábel. Az üzemeltetés ezen hardver elemek kiépítése, hibakeresés és mérését biztosítja, hogy a működés fentartható legyen.

Az aktív elemek biztosítják a hálózat lelkét. A switchek más szóval hálózati kapcsolók biztosítják a hálózatban résztvevő szereplők, mint szerver, kliens, nyomtató és bármilyen IP címmel rendelkező eszköz közötti kommunikációt. Az üzemeltetéskor a switchek folyamatos napra készen tartása, frissítése, ellenőrzése és folyamatos az igényeknek megfelelő konfigurálása folyamatosan történik.

Szerver üzemeltetés

A szerver parkok az informatikai rendszer központi szerepét töltéik be. Az üzemeltetés magába foglalja a szerverek hardveres és szoftveres fogalmát is. A szerver üzemeltetéskor a következő funkciókat biztosítjuk:

 • Hardver elemek napra készen tartása
 • Hardver elemek cseréje
 • Eszköz telepítése
 • Virtualizálás – Vmware, Hyper-V
 • Operációs rendszerek kezelése
 • Folyamatos igény szerinti konfigurálás
 • File és levelezés kiszolgálás biztosítása
 • Biztonsági mentések
 • Frissítések kezelése
 • Központi és végponti vírusvédelem
 • Nyomtató kezelés
 • Hozzáférések és jogosultságok kezelése
 • sSgítség nyújtás távolról – Távoli asztal kapcsolat
 • VPN kapcsolatok kialakítása Site – To – Site, távoli elérésű Remote Access VPN kapcsolatok
Kliens üzemeltetés

A kliens számítógépek üzemeltetése a munkaállomások folyamatos rendelkezésre állását biztosítja, hogy a berendezés a személyek munkáját ne akadályozza és hátráltassa. Az üzemeltetés magába foglalja az alkalmazások napra készen tartását, új alkalmazások telepítését, paraméterezését és bevezetését, más szóval a munkaállomás és a felhasználó folyamatos háttérben történő támogatása a munkafolyamat folyamatos elvégzésének biztosítása érdekében.

Kliens parkok üzemeltetése a következő funkciókat biztosítja:

Szoftver licence beszerzés

A rendszerben használt alkalmazások különböző licencekkel rendelkeznek melyek napra készen tartása elengedhetetlen. A szoftverekről nyilvántartást biztosítunk, új licenceket beszerzünk és a szoftver követéseket biztosítjuk a napra készen tartás végett.

  • OEM licencek
  • Mennyiségi licencek
  • Szoftverkövetés
  • Alkalmazások licenc kezelése (Operációs rendszertől független alkalmazások)

Referenciák

Érdekel? Írj nekünk